Kinezyo Bantlama

KİNEZYO BANTLAMA NEDİR?

Son zamanlarda sporcuların kol, bacak ve bel gibi vücutlarının değişik yerlerinde gördüğümüz, renkli bantlar, diğer bir deyişle Kinezyo bantlar, artık pek çok problemin tedavisinde ve desteklenmesinde kullanılmaya başlandı. Ödemin azaltılmasında, bozuk bir eklem hareketinin ve mekanik olarak bozulmuş bir yapının düzeltilmesinde, kas-iskelet dokusunun tedavisinde, nörolojik problemlerde, çocuklarda, doğum öncesi ve sonrası kadınlarda, lenfödem ve lenf akımın tekrar regülasyonunda, mastektomi sonrası veya bir ameliyat sonrasında, tendon-bağ problemlerinde, cerrahi yaraların kapanmasında kullanılır.

Kinezyo bantlama tekniği 1973 yılında Dr. KenzoKase tarafından geliştirilmiştir. Standart bant uygulamaları eklem ve kas yapılarını desteklemekle birlikte eklem hareketlerinde ve fonksiyonel aktivitelerde kısıtlamaya yol açmaktadır. Ek olarak bu bantlama yöntemleri uygulandıkları dokuya yapmış oldukları kompresif etki ile bazen zedelenmiş dokunun iyileşmesini yavaşlatmakta ve fasya gibi derin dokulara bir destek sağlamamaktadır. Metodun ortaya çıkış felsefesi eklem hareketlerini sınırlamaksızın insan derisinin yapısal özellikleri ve esnekliğine benzer bir bantlama yönteminde daha başarılı sonuçlar alınabileceğidir. Dr. Kase konvansiyonel bantların sayılan bu etkilerinin tersine doku iyileşmesine yardımcı olurken eklem hareket açıklığını sınırlamayan Kinezyo bandı tasarlamış ve farklı vücut bölgelerinde geliştirdiği yöntemleri uygulamaya başlamıştır.

Dr. Kase’ye göre kas iskelet sistemi kaynaklı sorunların başında kasın fonksiyon bozuklukları gelmektedir. Dr. Kase kasın bantlanmasının eklem çevresinin bantla immobilize edilmesinden daha etkin olduğunu savunmaktadır. Zedelenme veya aşırı kullanım sonrası kasın elastik özellikleri bozulmaktadır. Bu nedenle Kinezyo bant kasın elastik özelliklerine benzer, yapışkan nitelikte, uygulandıkları deri üzerinde kaldırıcı etkiye sahip ve deri ile dış ortam arasında hava dolaşımına izin verebilecek özellikte olmak üzere tasarlanmıştır.

Kinezyo bant, cildin özelliklerini yansıtacak şekilde geliştirilmiştir ve kalınlığı cildin epidermis tabakasına, esnekliği insan cildinin elastik özelliklerine benzer. Bantlar boyuna mevcut halinin %55-60’ı kadar uzarken enine esneme özelliği göstermez. Bantlar kağıt destek üzerine mevcut gerginliğinin yaklaşık %10’i ile yerleştirilmiştir. Elastik özelliğini 3-4 gün süreyle koruyan bantlar %100 pamuk liflerine sarılı polimer elastik liflerden oluşur. Yapıştırıcısı parmak izine benzer şekilde dalgalı akrilikten oluşur, lateks içermez ve ısı ile aktive olur. Hastalar bandın birkaç gün kalacağı ve banyo yapmak ya da yüzmekle bandın çıkmayacağı konusunda bilgilendirilmelidir. Bant ıslandığında havluyla fazla suyu alınmalı, ovalanmamalı ve kuruması beklenmelidir.

Dr. Kase banda uygulanan gerilimin derecesine bağlı olarak bazı pozitif etkilerden söz etmektedir. Bu etkiler cilt aracılığı ile mekanoreseptörleri uyarmak suretiyle santral sinir sistemine sinyal göndererek uygulanan bölgede pozisyonel bir uyarı yaratmak, fasya dokusunun dizilimini düzeltmek, ağrılı ve inflamasyon bölgesi üzerindeki fasya ve cilt, ciltaltıyumuşak dokuları kaldırarak dolaşıma daha fazla alan yaratmak, hareketi sınırlamak veya arttırmak üzere duysal uyarı oluşturmak, eksüdayı lenf yollarına yönlendirerek ödemin azaltılmasını sağlamak olarak sıralanabilir.

Bandın 5 rengi var:

Siyah= güç,
Pembe= mutluluk ve pozitiflik,
Mavi= kuvvet
Bej= nötr
Beyaz= saflık-temizlik demektir.

Kinezyo bantlama ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için http://kinesiotaping.com/ web adresini ziyaret edebilirsiniz.

KİNEZYO BANTLAMA KURSLARI

Türkiye’ye ilk kez 2006 yılında Japonya’dan gelen teklif üzerine Spor Fizyoterapistleri Derneği ile birlikte yapılan Almanya’dan gelen eğitimciler tarafından eğitimler başladı. İlk kez 2008 yılında Albuquerque-New Mexico-Amerika Birleşik Devletlerinde Prof.Dr. Fzt. Gül Baltacı’nın eğitimci kurslarını tamamlayarak kurslar verilmeye başlandı. Sonrasında 2011 yılında Doç.Dr. Fzt. Nihan Özünlü Pekyavaş ve Prof.Dr. Kamil Yazıcıoğlu KinesioTaping Association International (KTAI)’dan sertifikalı eğitmen oldular. 2022 yılında ise Doç. Dr. Berkiye Kırmızıgil ve Dr. Öğr. Üyesi Umut Ziya Koçak Sertifikalı eğitmen haline geldi. Klinikler ve spor klüplerinde bantlar fizyoterapistler tarafından yoğun bir şekilde uygulanmaktadır. Kurs sonrasında uluslararası geçerliliğe sahip sertifika verilmektedir.

Kurslar:

  • Kinezyo Bantlama 1-Başlangıç Düzeyi-Kas Bantlama Teknikleri- 8 saat
  • Kinezyo Bantlama 2-Orta Düzey-Koreksiyon Teknikleri- 8 saat
  • Kinezyo Bantlama 3-İleri Düzey-Ortopedik-Lenfatik-Pediatrik Teknikler- 8 saat

KİNEZYO BANTLAMA DERNEĞİ

2016 Yılında KinesioTaping Association International (KTAI) Türkiye kolu olarak kurulan Kinezyo Bantlama Derneği, kurulduğu günden itibaren gerek yurtiçi gerek yurtdışı pek çok organizasyona ev sahipliği yapmıştır.

Derneğin web adresi: www.kinesioturkey.org

KTAI bünyesinde Prof. Dr. Gül Baltacı Araştırma Komitesinde (KTAI Research Commitee), Prof. Dr. Nihan Özünlü Pekyavaş ise Eğitim Komitesinde (KTAI Education Commitee) görev yapmaktadır.

KİNEZYO BANTLAMA İLE İLGİLİ KİTAPLAR

Son yıllarda yazılı İngilizce kaynakların yanısıra Editörlüğünü Prof. Dr. Gül Baltacı’nın, Editör Yardımcılığını ise Prof. Dr. Nihan Özünlü Pekyavaş’ın yaptığı Türkçe güzel kaynaklar da ulaşılabilir hale gelmiştir. Ayrıca aynı yazarların İngilizce hazırladığı kaynaklara da ulaşılabilir.

KİNEZYO BANT VS MCCONNELL BANT VS ATLETİK BANT