TERMAL KAMERA VÜCUDUMUZDAKİ YARALANMALARI ANLAYABİLİR Mİ?

Termal kamera vücudumuzdaki ısı değişimlerini algılayabilen ve spesifik olarak belli bir noktayı ölçebilen bir kamera özelliğine sahiptir. Özellikle yumuşak doku ve fasyadaki yaralanmaya bağlı olarak açığa çıkabilecek ısı artışını görüntülemede termal kamera ile termografik ölçüm literatürde ve klinikte sıklıkla kullanılan bir yöntemdir.

Termografik ölçümün mantığını anlayabilmek için önce bazı noktaları hatırlamak gerekir:

  • Her cisim enerji, ısı ve ışık yayar. Bu ışıklardan bazıları gözle görülebilir ışık spektrumu içinde  yer alırken bazıları ise gözle görülemeyen ışık dalgaları içinde yer alır. Gözle görülemeyen ışık dalgaları termal kamera gibi ısıyı derecelendirebilen özellikli aletler sayesinde görülebilir. Termal kamera infrared ışığı algılayabilen özelliğe sahip bir cihazdır.
  • Yumuşak dokudaki herhangi bir yaralanma (overuse ya da travma) sonrası inflamasyonun ana belirteçleri ortaya çıkar. Bunlar; ağrı, ısı artışı, kızarıklık, şişlik ve fonksiyon kaybıdır. Bu belirteçlerden ısı artışı sadece yaralanan derin dokuda meydana gelmez, bölgenin deri sıcaklığında artışa sebep olur. Bu artışın belirlenebilmesi için termal kamera ile yapılacak termografik ölçüm noninvaziv ve maliyeti düşük bir ölçümdür.

Termal kameranın diagnostik amaçlı kullanımı ilk olarak Meme CA hastalarında öne çıkmıştır. Tümöral dokunun yarattığı ısı artışı termografik ölçüm ile belirlenebilmiştir. Sonrasında özellikle yaralanmış dokunun durumunu değerlendirmek açısından klinikte ve sahada sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır. Sadece yaralanmış dokunun değil aynı zamanda yaralanmaların önlenmesi için de termal risk analizi ile antrenman esnasında fazla yüklenen dokunun belirlenmesi ve uygun programlara geçişin sağlanması mümkündür. Bunun yanı sıra sıklıkla kullanıldığı bir diğer alan da veterinerliktir.

Kızılötesi termografik ölçüm olarak da bilinen termografik ölçüm, vücut yüzeyinden yayılan kızılötesi radyasyonu alan ve işleyen bir termal kamera kullanır. Böylece termal kamera, cildin sıcaklık dağılımını kaydeder. Yapılan çalışmalar, subkuten ve derin dokuda oluşacak bir inflamasyon sürecinin süperfisiyal doku sıcaklığını ≥1°C değiştireceğini göstermiştir.

Termal görüntüleme için sıklıkla 120 x 90 piksel çözünürlüğe sahip termal kamera kullanılır. Yapılan çalışmalar termografik ölçümün klinik fayda ve duyarlılıkla tedavi sonuçlarının güvenilir ve geçerli bir ölçütü olabileceğini belirtmektedir. Teknolojik gelişmeler sayesinde termal kameraların sıcaklık değişimini algılamada insan eline göre 10 kat daha hassas olduğu belirtilmiştir. El ile tutulan kolay kullanımlı bir kamera olmasının yanı sıra cep telefonuna monte edilebilen aparatlar sayesinde de ölçüm yapılabilmektedir.

Yumuşak doku yararlanmalarında termografik ölçüm yaparken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri vücudun anatomik olarak hangi bölgesinin yaralandığı ve ölçümün tam olarak doğru yerden alınmasının sağlanmasıdır. Bunun için çok iyi bir anatomi bilgisi gerekmektedir. Tam yaralanan bölgeden ölçüm alınabileceği gibi belli bir alanın ortalama sıcaklığını belirlemek de mümkündür.

Özünlü Pekyavaş, N., Cınar Medeni, Ö., Uzun, A., & Baltacı, G. Relationship Between Thigh Skin Temperature, Strength, Aerobic And Anaerobic Exercise Capacities in Sailing. Journal of Physical Education & Sports Science/Beden Egitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 2017;11(2).

Duygu, S. C., Pekyavas, N. O., Uzun, A., Medeni, O. C., Baltaci, G., Er, F., … & Colakoglu, F. F. (2019). Muscle skin temperature responses for hamstring and quadriceps to aerobic and anaerobic test conditions in Turkish Olympic Sailing Athletes. Journal of Thermal Analysis and Calorimetry, 136(5), 2125-2130.

Gulsen, M.,  Ozunlu Pekyavas, N., Atıcı, E., & Sahin, F.N. (2018). Effects of kinesio taping on postural stability in young soccer players. Acta Medica Mediterranea, 34: 2037.

Cagatay, S., Pekyavas, N. O., Akpinar, E., & Baltaci, G. (2018). Effects of equine EDF taping on wound healing and edema control after surgical castration in stallions. International Journal of Advances in Medical Sciences, 3(2), 01-08.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s